PODCAST
I dag er det den 26. januar og det er stadig uvist, hvad 2021 vil byde på, men helt sikkert mange nye veje og muligheder. En af dem, jeg har kastet mig over er Podcast. Og den seneste episode handler om at skrive dagbog, som jeg vil gengive her. Hvis du blev interesseret, kan du følge mig på Podcasten – HUSK DIT LIV.

I dag vil jeg fortælle om dagbogsskrivning og starte med at fortælle, hvordan jeg selv gør……

Jeg har skrevet dagbog i det meste af mit liv og de seneste 30 år, gør jeg det meget systematisk.
Køber hvert år en maylandkalender og de seneste år en kalender fra Plakatforlaget. Ikke for at reklamere for dem, men der finder jeg en smuk kalender med små tegninger, der ofte inspirerer mig.
Der er en side til hver dag, og i mange år skrev jeg om aftenen. Lidt om, hvad der var sket i løbet af dagen, og ofte også mine frustrationer på arbejdet. En slags ventil til mine udfordringer. Men samtidig også et overblik over, om mit liv var på rette vej i forhold til det, jeg ønskede.

I de seneste år var der mange sider om mine overvejelser over, hvorvidt jeg skulle gå på pension eller ej, efter jeg havde været i næsten 40 i samme virksomhed, som jeg selv havde skabt.
Jeg vidste det var en stor beslutning, som jeg i mange år ikke havde troet, at jeg ville kunne tage. Jeg ville nok være et af de mennesker, der døde stående på broen, som en kaptajn på et skib.
Men sådan gik det ikke. Jeg brugte dagbogen til at tage beslutningen, men vidste også, at jeg ville behøve at have en kalender med opgaver, møder, interesser og en dagbog, hvor jeg kunne skrive, hvad der var sket, for ellers klarede jeg det ikke.

Så det gjorde jeg, og det blev en fantastisk overgang fra arbejde til pension, men jeg havde også sørget for at starte en anden lille virksomhed, men i en mindre målestok.
Så i lang tid gik det fint, og jeg nød at skrive i min dagbog, og det var ofte med masser af taknemmelig over mit nye liv.

Men så kom Corona og nedlukning af mange af mine aktiviteter, og jeg måtte finde på mindre små opgaver, som udfyldte det hul, der blev, og så brugte jeg dagbogen på en lidt anden måde. Hver morgen, når jeg vågnede, behøvede jeg at tænke over, hvad jeg skulle bruge dagen til, og det skrev jeg i min dagbog – altså min kalender, og når dagen var gået, skrev jeg, hvordan det var gået.
Og hvad skulle det så være godt for at skrive dagbog på den måde?

For mig betyder det, at jeg skriver min liv i live. Jeg kan se, at jeg lever, Jeg kan læse, at jeg har et fantastisk liv og jeg får styr på det, jeg ønsker med mit liv og gennemfører det, og jeg kan beskrive min taknemmelighed og dermed opleve en højere lykkefølelse og livsglæde.
Og så har det givet mig en overraskelse, da jeg skulle afslutte min dagbog i 2020 og samle hele årets oplevelser, for at se, hvordan det var lykkedes i forhold til min plan for året.
2020 var året, der skulle være ”en sprudlende vulkan af ideer og energi.” som jeg skrev på den første side.

Men da jeg skulle sidde og skrive evalueringen, tænkte jeg først, at det var jo slet ikke resultatet, for Coronatiden havde jo lukket det meste ned, og de messer og foredrag, som jeg havde glædet mig til, var blevet aflyst, så jeg forventede, jeg havde haft et underligt ”fladt” år.
Men til min overraskelse var det slet ikke korrekt. Snarere tvært imod. Der var sket så meget mere, end jeg havde planlagt eller forventet, men blot noget helt andet.
Uden min dagbog havde jeg slet ikke opdaget det.

Nu blev Cononatiden i stedet en døråbner til et helt nyt liv. Med blandt andet opstarten på mit Podcasteventyr.

Endnu en døråbner, som kom helt bag på mig.
Det er godt at huske at fokusere på det gode, der sker i vores liv og huske taknemmeligheden over livet, på trods af, hvad der sker omkring os,
En af grunden til, at det er en god ide at skrive dagbog.
Og hvis vi sikrer os, at vi gør vores dagbogsskrivning til en taknemmelighedsdagbog, bliver resultatet endnu bedre.

Bare en ganske enkelt ting at være taknemmelig over, vil gøre en kæmpe forskel. Og det behøver ikke være store ting.

Fx vågne og se solen skinne, høre en fugl synge, buschaufføren smile til dig, kassedamen komme med en sjov bemærkning, en opringning fra en ven, du ikke har hørt fra i lang tid, taknemmelig over, du har tag over hovedet, får mad hver dag, kan betale dine udgifter, har en dejlig familie osv..
Taknemmelighed er en ”muskel”, der kan trænes, og når du først begynder, vil du opdage, at det bliver lettere og lettere at finde noget at være taknemmelig for, og så er det som om det smitter.
Men ikke nok med det. Forskning og forsøg har vist, at det kan påvirke vores helbred.

Vi bliver faktisk mindre stresset,
Vi får en bedre søvn,
Vi spiser sundere,
Vi får mere livsglæde
Vi bliver mere optimistiske,
og det gør os faktisk også mindre syge.

Og så er det jo en måde at lære os selv bedre at kende.

Måske fik du lyst til at prøve det?

Du kan sagtens bruge en lille notesbog, hvis du ikke har en kalender.
Brug et par minutter til at tænke over, hvad du har at være taknemmelig over.
Skriv det ned, og kan du ikke finde noget i starten, kan du måske bare skrive, at du er taknemmelig for, at du kan sidde her og tænke over noget positivt, indtil det dukker op.
Gør det hver dag i en uge og mærk, hvordan det bliver lettere og lettere, fordi du hele dagen bliver mere opmærksom og fokuseret på det positive og det, du kan være taknemmelig over. Og snart kan du slet ikke lade være.

Hvis du har lyst, er du velkommen til at skrive til mig, og fortælle, hvordan det er gået på min Facebook gruppe – HUSK DIT LIV – eller sende mig en mail: lone@lonerytsel.dk.

……………………….
Så er den nye hjemmeside åbnet, så fremover finder du informationer om skolens aktiviteter her:

www.sandvig-folkeoplysning.dk

Endelig kan det nye år rigtig starte, og det er kun den 7. januar. Ikke så værst.
Da vi startede år 2020 havde vi ingen ide om, hvad året ville bringe af forandringer. Nu starter 2021 og vi har en ide om, at vi stadig har coronasmitte i landet, men heldigvis er vaccinerne også taget i brug. Men ellers er alt lidt usikkert.
Men vi kan starte året mere håbefuld, end vi kunne for et par måneder siden.
Vi på skolen kan stadig ikke vide, hvornår vi kan undervise med fysisk fremmøde, men vi ændrer alt, hvad vi kan til digital undervisning og møder, og vi benytter Zoom.
Kontakt os, hvis du ikke har prøvet det før. Det er ikke svært, og alle kan være med, hvis du har en computer eller en telefon med lyd og helst også billede.
Kontakt mig, hvis du vil vide mere. Tlf. 5599-7627 (bedst mellem kl. 8-10) eller tlf. 4042-6294 eller send en mail: info@sandvig-folkeoplysning.dk
———————————
I eftermiddag starter vi et gratis zoom møde, hvor vi taler lidt om, hvordan året er gået med fokus på en anderledes jul og nytår, og nogle tanker og ønsker for 2021.
7. januar 2021 kl. 14.30
Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/75006347620?pwd=MmttMXRKRjk4OEFGS25waUtuQ0Vidz09
Meeting ID: 750 0634 7620
Passcode: HFBB9e
Gå ind på det blå link, og så er du med.
Men vi stopper ikke her.
———————————
Lørdag den 16. januar – kl. 13.00-14.30 – er vi igen på Zoom
Nytårskurs 2020-21- en workshop
Vært: Lone Rytsel

En usædvanlig situation kræver en anderledes handling.
De seneste år, har vi kunnet afholde Nytårskur og kunnet tale om, hvad vi gerne ville sige farvel til, og hvad vi ønsker, vi kan sige velkommen til i det kommende år.
Det kan vi også gøre i år, men måske på en lidt anderledes måde.
Vi kan lige nu ikke bare sige farvel til alle de restriktioner og forandringer, Coronaen har budt os. Vi bliver måske nødt til at leve med dem.
Men hvordan gør vi det bedst?
Og hvad ønsker vi os for det kommende år?
Og hvordan kan vi føre det ud i livet i den virkelighed, vi kommer til at leve i?
Det bedste er, at vi kunne mødes fysisk i et hyggeligt samvær. Det næstbedste er at kunne mødes virtuelt på Zoom.

Vi kommer til at arbejde med oplevelser i 2020, ønsker for 2021 i forhold til vores værdier og i en ”Fremtidsdagbog”.

Du kan sidde hjemme i din egen stue med en god kop kaffe, te eller et glas vin og fejre nytåret.
Husk en notesbog og en kuglepen eller din computer, så du kan arbejde med i workshoppen.

Tilmelding til DOF-Sandvig Folkeoplysning og Fortælleværksted – info@sandvig-folkeoplysning.dk Tlf. 5599-7627 (bedst mellem kl. 8-10) eller tlf. 4042-6294 -Senest 14. januar 2021
Pris: 95 kr.

Når du er tilmeldt, får du tilsendt et link, så du kan komme ind på workshoppen.
Hvis du ikke tidligere har været på zoom, kan du hente appen på zoom.us og der skal være lyd og helst billede på din computer eller telefon
Hvis du har brug for hjælp, kan du kontakte mig og få hjælp. Lone Rytsel – tlf. 4042-6294.
——————————————–
Men der kommer mange flere. Du kan følge med på vores Facebook side og vores nye hjemmeside: www.Sandvig-folkeoplysning.dk
Her vil du også se, at vi også hjælper kursister fra vores Forfatterskole til at få udgivet deres egne tekster. Og nyligt er udkommet:
Kalejdoskopet – digte, historier og eventyr for voksne
Der er en blanding af mange forskellige tekster, også interview med ældre, der fortæller om deres spændende liv.

Måske kunne det også være noget for dig at være med på Forfatterskolen?
Masser af inspiration og øvelser for ikke at tale om samvær med andre, der kan lide at skrive. (det er den eneste forudsætning) Det foregår den sidste onsdag i hver måned. Kl. 17.00-19.30. Og hvis restriktionerne fortsætter foregår det via Zoom. Og det koster kun 95 kr. per. Gang.
——————————
Men vi kan også byde på små letter bøger, hvis du ikke orker så tykke og lange romaner. Der er udkommet 2 i 2020:
Sindets finurlighed om en kvinde, der har haft en spændende liv, men lige nu befinder sig på en psykiatrisk afdeling, og spørgsmålet er, om hun har fået en psykose af sit udsvævende liv eller omvendt, at livet har givet hende en psykose.

Katastrofen – en Corona kom forbi. Den handler om en ung mand, der bliver voksen i en tid med forurening og masser af katastrofer allerede inden Corona-smitten.

Kontakt mig, hvis du vil vide mere. Tlf. 5599-7627 (bedst mellem kl. 8-10) eller tlf. 4042-6294 eller send en mail: info@sandvig-folkeoplysning.dk
Velkommen til det nye år:

Lone Rytsel
skoleleder

——————————————
Julehilsen – Og bemærk, der er ny hjemmeside på vej for Sandvig Folkeoplysning

Tak til alle kursister og undervisere for at gøre 2020 til et fantastisk år på trods af Coronarestriktioner. Tak til de mange, der vovede at hoppe med på Zoombølgen, så vi kunne fortsætte med at være sammen, og jeg lover, at jeg til næste år, vil lave kurser for de, der ikke er kommet med endnu, for vi kan måske risikere, at det stadig kan blive svært at mødes, selv om der heldigvis kom nogle muligheder ind i mellem. Zoom kan bruges, som erstatning, men dog ikke det samme, som at kunne mødes fysisk. Vi krydser fingre for, at det bliver bedre til næste år.

Bogen kalejdoskopet blev til, fordi mange af kursisterne på skolens Forfatterkursus yderede deres bidrag. Det kan sagtens gentages, hvis du vil være med på undervisningen. Bogen kan købes hos mig, da jeg stadig har nogle eksemplarer liggende. 85 kr. – god læsning i juleferien. Kontakt mig her: lone@lonerytsel.dk

Og er du interesseret i “tankens kraft” har jeg udgivet en podcast, der tager udgangspunkt i bogen “Tænk dig til et bedre liv”. Podcasten HUSK DIT LIV – kan findes på Spotify.
Her er en lydfil til den første episode:
https://traffic.libsyn.com/…/podcast_husk_dit_eget_liv…

Men først en rigtig glædelig jul og et godt nytår til alle.

Og på gensyn på den nye hjemmeside.

————————————————-

Forfatteraften med Marianne Christensen

Torsdag d. 22.10.2020 – Kl. 19-21

Denne aften ønsker vi at formidle forskellige tilgange til at skabe historier gennem mundtlig fortælling, digte og skønlitteratur. Marianne Christensen er en alsidig fortæller og forfatter, og ved hjælp af sine værker vil hun vise, hvordan forskellig anvendelse af sproget kan bruges til at skabe mundtlige og litterære værker.
Marianne Christensen er forfatter, fortæller, underviser og forandringscoach.

Udgivet bøger: ”Det sidste led – et liv uden børn” – Digte: ”Blå måne skinner hvidt lys” og ”Fløjtende ligegyldige bekymringer”

Mundtlige værker: ”Et flig af mit hjerte” og ”Når eventyret er slut”

Tilmelding senest 19.10.2020 – GRATIS

Skoleleder: Lone Rytsel – mail: lone@lonerytsel.dk
tlf. 5599-7627 (bedst mellem 8-10) eller tlf. 4042-6294.

Forfatteraften foregår hos DOF- Sandvig Folkeoplysning og Fortælleværksted
Indgang Tangvej 11 A – 4735 Mern

————————————-

Ordblind og voksen uge 40

Åbent hus for voksne ordblinde i lokalområdet i Sydsjælland.
Er du voksen og ordblind og bor i Sydsjælland?

Har du lyst til at møde andre, som har det lige som dig?
Så er du meget velkommen:

Lørdag den 3. oktober 2020 – kl. 13-15

Her vil vi snakke om, hvordan det er at være ordblinde og voksen, og hvad man du gøre for at få en god funktion i såvel arbejdsliv som privatliv, men også hvilke undervisningsmuligheder Sandvig Folkeoplysning kan tilbyde.

Men også bare et par hyggelige timer i vores nye undervisningslokale.

Det er gratis at deltage, og vi byder på en kop kaffe eller te.

På grund af Coronasmitte er der begrænsede pladser, derfor nødvendig tilmelding senest 30. september 2020 – Tlf. 40426294 – eller lone@lonerytsel.dk

Sandevej 3 – Indgang Tangvej 11A – Sandvig – 4735 Mern – Tlf. 4042-6294 – lone@lonerytsel.dk

————————————————–

Den mentale sundhedsdag – fredag den 9. oktober 2020

Når vi taler om sundhed, er det næsten altid noget med motion og bevægelse, men det kan ikke stå alene, og derfor er uge 41 valgt til den uge, hvor vi rundt om i landet arbejder med Mental sundhed. Det gør vi så også her hos: DOF – Sandvig Folkeoplysning og Fortælleværksted

Program:
Kl. 10.00 – Velkomst – Lone Rytsel
Kl. 10.15 – Stresshåndtering med mental sundhed – Hanne Andersen
Kl. 10.45 – Smerters påvirkning af psyken – Birgitte Flensholt
Kl. 11.30 –Tankens kraft til at afhjælpe svære livsudfordringer – Lone Rytsel
Kl. 12.15 – Workshop. Hvad kan du bruge fra det, du har hørt i dag?
Hvad tager du med dig hjem?
Kl. 13.15 – ”Fantasirejse” til at gå hjem på.
Kl. 13.15 – Slut

Der vil være kaffe, te, vand og frugt undervejs. Pris: 95 kr.

Tilmelding senest 5. oktober 2020 – på tlf. 40426294 eller lone@lonerytsel.dk

• Hanne Andersen er stresscoach, socialrådgiver, META-sundheds- og TFT-terapeut
• Birgitte Flensholt er kostkonsulent
• Lone Rytsel er lifecoach, NLP-terapeut og forfatter

——————————————————
Coronatiden

Coronatiden har vendt op og ned på mange ting.
Vores hjemmeside er ikke blevet vedligeholdt, men indtil videre, kan vores aktiviteter ses på vores Facebooksider og Facebookgrupper.

Sandvig Folkeoplysning
Coronasnak og hjælp til selvhjælp
Det digitale værested i Sandvig
Livsfortællinger af ældre for ældre og unge

Bogforlaget i Sandvig
Tænk dig til et bedre liv
Lone Ayo Rytsel forfatter

———————————————————————————
NYHED AUGUST 2020

”Fortidens svagheder – fremtidens styrke”
Workshop med forfatter Lone Rytsel

Hvordan vil det være selv at vælge din hukommelse?

Vi husker, hvad vi ønsker at huske eller ikke ønsker at huske, både de positive og de negative oplevelser.

Vi kan opleve at være fastlåst i tidligere oplevelser, fordi vi styres af vores følelser, men det er muligt at rette fokus til det, vi ønsker.
Har du lyst til at finde ud af, hvordan du selv kan vælge? Små sjove opgaver. Ikke særlig svært og alle kan være med.

Lone Rytsel tager udgangspunkt i egne bøger og fortæller om baggrunden for hvorfor og hvordan hun blev forfatter og giver dig mulighed for at opleve, hvordan det føles at skrive.
Hun medbringer blandt andet de seneste udgivelser:
”Kærlighedens krinkelkroge” – ”Sindets finurlighed” – ”Katastrofen – En Corona kom forbi”
og ”Tænk dig til et bedre liv” og ”Når trolde coacher”

Tirsdag den 25. august kl. 19-20
Hos Boghandler: Tissot & Koch – Adelgade 40 – 4720 Præstø

Prisen er 75 kr. og inkluderer en kop kaffe eller te.

Tilmelding senest fredag den 21. august 2020 på mail: lone@lonerytsel.dk – Tlf. 55997627 (bedst mellem kl. 8-10) eller Tlf. 40426294.
Betaling på mobil-pay – 26209967 – Eller Nordea bank -0040-8983-828-877

————————————————————————————————–
HJERTETS FORVANDLING
TÅRERNES VÆKKEUR

Onsdag den 19. august 2020 – kl. 19-20.30

Anne Brigitta Holde fortæller sin historie om sklerose og hvordan alternative metoder kan genskabe balance. Hun fortæller samtidig om tilblivelsen af sin DEBUT-BOG og tiden efter udgivelsen.
Anne skriver:
– Med udgangspunkt i min bog “Hjertets forvandling – tårernes vækkeur” giver jeg min fortælling om at blive og være rask efter en sklerose diagnose. Jeg undrer mig over, hvorfor den traditionelle medicinske verden er så adskilt fra den holistiske.
Med et gran humor og hårdt arbejde kan meget forandre sig. Livet bliver aldrig det samme igen. Ud fra egne fortællinger om alt det, kroppen selv kan genskabe, ønsker jeg debat og åbenhed om andre veje.
VI KAN KUN BLIVE SYGE, NÅR VI IKKE ER RASKE.

Tilmelding senest: 17. august 2020 – Pris: 50 kr.
lone@lonerytsel.dk – tlf. 55997627 (bedst mellem kl. 8-10) – 40426294

DOF – Sandvig Folkeoplysning og Fortælleværksted – Sandevej 3 – 4735 Mern
Indgang til undervisningen – Tangvej 11A

————————————————————————————————–

FORLADT ARBEJDSMARKEDET – OG HVAD SÅ?

TAG DIN IDENTITET TILBAGE – 17. AUGUST 2020 kl. 13.00-18.00

Du glæder dig til at have ferie hver dag, men hvor længe varer det?

Du begynder at savne kollegaer og arbejdsopgaver. Hvem skulle nu have troet det?

Du reflekterer over spørgsmålene: Hvem er du? Hvad kan du gøre nu?

Du trækker dig tilbage fra det sociale liv. Det er så pinligt, når du skal præsentere dig selv. ”Hvad laver du? Øh .. jeg er lige gået på pension.”

Du har masser af tid, men dine venner har stadig travlt på arbejdet, og du kan ikke tilføre dem noget nyt. (tror du).

Måske frivilligt arbejde i en genbrugsbutik? Men du hader lugten af gammelt tøj.

Måske tilbage til arbejdsmarkedet? Men hvem vil ansætte én, der har været udenfor arbejdslivet i et par år?

Din identitet er forsvundet.

Uden af tage forhastede beslutninger, kan du tage din identitet tilbage, samtidig med at du møder andre mennesker og opdager, hvor meget du rent faktisk kan byde på.

Få et billede af, hvem du er som person. Lær dig selv bedre at kende. (Måske har du glemt dig selv i dagligdagens rutiner med ægtefælle, børn og arbejde?)

Først herefter kan du tage stilling til, hvad og hvordan resten af dit liv skal være.

Alt er muligt (næsten)

Frit valg på alle hylder (næsten)

Oftest er det vores egne begrænsende tanker, der spænder ben for det, vi ønsker at gøre.

Gør det, du altid har drømt om, men ikke nåede.

De gode spørgsmål giver de gode svar.

”Hvad skal der til, for at du kan nå dit mål (altså det, du ønsker)”

Jeg så en udsendelse med en ældre enlig mand på næsten 100 år. Han fandt løsninger i stedet for begrænsninger, så han kunne klare sig selv og gøre det, han stadig havde lyst til. Alt tog længere tid, men tid havde han jo nok. Han sov på 2. sal og boede i kælderen og havde en rollator stående alle steder, så han også kunne komme udenfor. Men han tog også imod hjælp fra børn og børnebørn, og det skal vi huske på, at det er godt at bede om hjælp, for de, der hjælper har glæde af at hjælpe os. HJÆLP GÅR BEGGE VEJE.

Måske fik du nu lyst til at deltage i et lille arrangement – Onsdag den 25. september 2019 kl. 13.00-18.00 – TAG DIN IDENTITET TILBAGE –

Du vil møde andre, der har det som dig. Der vil være et lille oplæg af Lone Rytsel – efterfulgt af snak og små opgaver og afsluttet med en individuel plan for det nye liv, som du selv bestemmer.

Der vil blive servere en kop kaffe eller te og et GLAS til at fejre dit nye liv.

En gratis bog: ”Tænk dig til et bedre liv – 2. udgave” skrevet af Lone Rytsel.

Prisen er 650 kr.

Arrangementet foregår hos DOF-Sandvig Folkeoplysning og Fortælleværksted – Sandevej 3 i Sandvig/Mern – tæt på Præstø.

Tilmelding på lone@lonerytsel.dk eller tlf. 4042-6294. Sandvig er det smukkeste sted i Danmark, men telefonforbindelserne er ikke så gode, så prøv endelig igen, hvis du ikke kommer igennem første gang. Da der er begrænset plads, er det bedst, hvis du tilmelder dig senest den 20. september.

Glæder mig til at møde dig.

Lone Rytsel

——————————————————————————————

ORDBLIND – MEN OGSÅ FORFATTER

Vi forventer at kunne starte på undervisning af ordblinde, der ønsker at arbejde med at skrive tekster, og vender tilbage efter påske.

Kontakt gerne Lone Rytsel og hør nærmere – tlf. 4042-6294 eller lone@lonerytsel.dk